ALKMAARREGIO.

Nog niet het weer voor, maar het kan; (Buitenwater)zwemseizoen van start

REGIO – Het zwemseizoen is, zoals gewoonlijk, van 1 mei tot 1 oktober. Dan worden weer maandelijks metingen uitgevoerd om de zwemwaterkwaliteit in de gaten te houden.

Samen met het laboratorium Stichting Waterproef zorgt het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) ervoor dat de 31 zwemlocaties in de regio maandelijks bemonsterd worden op zwemwaterparameters.

Denk daarbij aan blauwalgen die giftig kunnen zijn en diverse bacteriën, waaronder E-coli. Daarnaast worden doorzicht, temperatuur, pH e.d. gemeten. Al deze zaken hebben invloed op de zwemwaterkwaliteit. Indien blauwalgen of bacteriën bepaalde waarden overschrijden, adviseren we aan de Provincie Noord-Holland over het al of niet instellen van een waarschuwing of negatief zwemadvies op de betreffende locatie. De provincie overlegt met de beheerder van de locatie over het eventueel plaatsen van borden.

Stranden

Houd als u gaat zwemmen rekening met de coronavoorschriften, zoals het houden van afstand. Deze regels kunnen consequenties hebben voor de toegankelijkheid van stranden bij grote drukte. Bij het nemen en analyseren van monsters voor de zwemwaterkwaliteit zal dat geen probleem opleveren, want het is prima mogelijk om daarbij voldoende afstand te houden.

Op www.zwemwater.nl kunt u de actuele waterkwaliteit per zwemlocatie bekijken, daarvan is ook een app beschikbaar.

(advertentie)

Meer uit AlkmaarRegio.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

X