HOORN – De website ‘Oorlog in Hoorn’ is hét platform waarop alle verhalen uit de oorlog worden verzameld en bewaard voor de volgende generatie. Dit jaar zijn er weer twee toegevoegd: over ziekenhuisdirecteur Odile Moereels en over de verzetshelden in Blokker. Veel aandacht is er op de site voor de digilessen die door scholen zowel klassikaal als individueel kunnen worden gevolgd.
Naast de website is er ook een speurtocht voor de jeugd en wandeltocht voor volwassenen via de gratis app ‘Oorlog in Hoorn’, voor Android en Apple. Zo kan de stad ook in deze coronatijd verkend worden en ontdek je wat er achter de gevels schuil ging tijdens de oorlog in Hoorn.
Verborgen verhalen
Verborgen Joodse onderduikers achter het Duitse hoofdkwartier in Hoorn; een geheime afluisterpost die de telefoon van de bezetter aftapt, een liquidatie van het verzet in een kapperszaak die leidt tot de executie van vijf mannen voor De Grote Kerk… De impact van de oorlog op de inwoners van Hoorn is groot. Achter gevels en de later geplaatste oorlogsmonumenten gaan verhalen schuil van moed, wanhoop, verraad, geweld en doorzettingsvermogen. Van geredde onderduikers tot een foute burgemeester en van razzia’s onder Joodse inwoners tot heldhaftig optreden van verzetsstrijders.
Verhalen levend houden
Comité 40-45 wil de verhalen van de oorlog levend houden en liet ze daarom vangen in een website en een app. Voor volwassenen is er in de app een wandeltocht langs een aantal Hoornse oorlogsmonumenten: de app verhaalt over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de stad, opdat deze verhalen niet verloren gaan. Met de app kan ook een speurtocht gemaakt worden door het Hoorn van toen, een stad in oorlog. De speurtocht is bestemd voor kinderen van 10 tot en met 12 jaar. Het is 7 februari 1945 en je wordt meegenomen door de 12-jarige tweeling Freek en Anna. Zij zijn wanhopig en hebben hulp nodig. Hun ouders zijn zojuist opgepakt en Freek en Anna moeten iets doen om hun ouders te bevrijden. Tijdens de speurtocht help je de tweeling: je verzamelt een geheime code. Lukt het om daarmee straks het cijferslot van de vrachtwagen open te breken en de ouders van Freek en Anna te bevrijden?
De verhalen, digilessen en de link naar de app vind je op www.oorloginhoorn.nl.