HOOGKARSPEL – Landschappen zijn vaak weergegeven op kaarten. Kaarten geven vaak geografische gegevens weer van bepaalde plekken. Deze kaarten laten echter een statische realiteit zien en zijn meestal gemaakt door geografen. Sociale gegevens van plekken blijven meestal onbelicht. Op deze zogenaamde ‘dunne kaarten’ ontbreken de associaties tussen de mens en z’n activiteiten, de mens en het landschap en tussen activiteiten en herinneringen. Maaike Honshorst, Research masters-student Archeologie, Erfgoed en Herinnering aan de Universiteit van Amsterdam doet een oproep aan inwoners in Hoogkarspel.
Maaike: “Met het project ‘Diepe-kaart’ project zijn wij juist op zoek naar het sociale van een plek. Denk aan anekdotes, verhalen, foto’s, tekeningen, herinneringen, ervaringen, gevoelens, emoties en gedachten, die u met een bepaalde plek heeft.” Dit project is gericht op het gebied (de akkers) waar in 2019 archeologische opgravingswerkzaamheden hebben plaatsgevonden: de nieuwbouwwijk Reigersborg-Zuid V aan de Streekweg in Hoogkarspel in Westfriesland.
Sociale- en historische gegevens
“In samenwerking met de Stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud (SHHW), willen we proberen sociale- en historische gegevens verbonden aan deze specifieke plek te verzamelen”, vervolgt Maaike. “Wij hopen een zogenaamde ‘diepe kaart’ te creëren. Deze map is allerminst statisch, maar juist in beweging en verandert, net zoals het landschap zelf! Een map die gecreëerd is door de mens en meerstemmig is. Daarom zijn we op zoek naar mensen die een bepaalde herinneringen of een band hebben aan dit gebied, bijvoorbeeld vanuit hun jeugd, hun (vroegere) woon en/of werkplek.”
Wilt u helpen bij dit project? Neem dan contact op met Maaike Honshorst: maaikehonshorst@gmail.com of 06-23567082.